Betrouwbaar

Internationale standaard

NB-IoT is een internationale (3GPP) standaard en zodanig ontwikkeld dat deze door elke mobiele aanbieder wereldwijd kan worden ingezet. Binnen enkele jaren zal in de meeste landen een NB-IoT netwerk actief zijn, zodat jij verzekerd bent van een schaalbare toepassing van je IoT oplossing.

En omdat ons netwerk voor een groot deel door software updates snel te upgraden is, kunnen nieuwe releases van 3GPP voor NB-IoT ook snel worden uitgerold.

Toegewezen spectrum

NB-IoT maakt gebruik van gelicenseerde frequenties. Doordat wij de enige partij zijn die deze frequenties mogen gebruiken, vindt er geen verstoring plaats door andere netwerken. De vergunning voor dit spectrum loopt ten minste door tot 2033. Dit betekent voor jou een extreem hoge beschikbaarheid van ons IoT netwerk.

In Europa wordt voor NB-IoT de 800MHz en de 900MHz band gebruikt. In Nederland gebruikt T-Mobile de 900MHz (band 8). Het mooie daarvan is dat heel veel devices en antennes geschikt zijn voor de 900Mhz band, omdat deze frequentie range sinds 1980 al gebruikt werd voor GSM.

Dedicated core netwerk

Ons NB-IoT netwerk is opgezet als een dedicated netwerk dat losstaat van ons 2G, 3G en 4G netwerk. Zo is het NB-IoT netwerk juist geoptimaliseerd voor devices die vooral eens in de zoveel tijd kleine data berichten sturen en af en toe ook data moeten ontvangen. Daarnaast zijn deze devices voor grote delen van de tijd niet bereikbaar voor het netwerk omdat ze in slaap zijn. Dit vergt daarmee een hele andere inrichting van het netwerk dan bijvoorbeeld 4G waar er juist relatief veel data naar het device/mobiele telefoon wordt gestreamd en waarbij deze devices altijd bereikbaar zijn. Dus ook als het heel druk is op het 4G netwerk (bijvoorbeeld bij een event), dan heeft dit totaal geen effect op de werking en performance ons NB-IoT netwerk.

24×7 monitoring

Ons netwerk wordt 24×7 gemonitored om snel te kunnen ingrijpen bij eventuele problemen en daarmee zo ook een zeer hoge beschikbaarheid van het netwerk te kunnen garanderen.

Lage latency

De latency bij het versturen en ontvangen van berichten is over het algemeen minder dan 10 seconden. De latency is sterk afhankelijk van de dekking en de belasting van het netwerk. Bij zeer goede dekking is de latency vaak niet meer dan enkele seconden, maar bij een device die onder de grond zit en daarmee minder goede dekking heeft kan de latency soms oplopen tot boven de 10 seconden. De latencies voor het versturen en ontvangen van de data zijn hetzelfde, mits het device niet in deep sleep is voor het ontvangen van het bericht.

Lage packet loss

De berichten verstuurd vanuit het device komen in bijna alle gevallen aan op het netwerk. Ook hier is de dekking belangrijk. Bij testen die we zelf hebben uitgevoerd met goede dekking waarbij 30 devices op dezelfde netwerkmast iedere seconde een bericht van 250 bytes verstuurden was de packet loss gemiddeld onder de 1%. Mocht dit toch optreden, dan zal je apparaat zelf het packet nog een keer versturen. Hier zorgt ons netwerk en de techniek voor.