Veelgestelde vragen

Netwerk

01
Wat is NB-IoT precies?
NB-IoT is een Low Power Wide Area (LPWA) technologie die apparaten met het internet verbindt voor het versturen en ontvangen van kleine data-berichten op een zeer energiezuinige manier. De kracht van het signaal is tot tien keer sterker dan dat van bijvoorbeeld 3G of 4G.
02
Wat brengt NB-IoT t.o.v. andere LPWA technologieën
NB-IoT maakt gebruik van het gelicenseerd frequentiespectrum. In tegenstelling tot andere technologieën is er geen sprake van interferentie met andere signalen. Dit zorgt voor een hoge beschikbaarheid van ons IoT netwerk. Het is daarnaast de beste technologie als het gaat om bereik in afgelegen of moeilijk bereikbare gebieden, in sommige gevallen zelfs onder de grond. En de derde belangrijke belofte is dat je apparaat straks overal ter wereld kan werken door de 3GPP standaardisatie en wereldwijde uitrol van NB-IoT.
03
Vanaf wanneer ondersteunen jullie roaming?
NB-IoT wordt wereldwijd uitgerold maar veel landen zijn nog niet zo ver. De vraag is inderdaad niet 'of' maar 'wanneer'. Op dit moment lopen er wel pilots en zijn er gesprekken met de GSMA om roaming afspraken te maken.
04
Wanneer ondersteunt NB-IoT lokalisatie?
Volgens de specificaties is locatiebepaling op basis van driepuntsbepaling ook een onderdeel van NB-IoT. De nauwkeurigheid is vergelijkbaar met GPS. We verwachten dit in 2019 aan te kunnen bieden.
05
Hoe energiezuinig is NB-IoT nu in de praktijk?
NB-IoT is speciaal in het leven geroepen voor energiezuinige IoT toepassingen. Het exacte verbruik van energie wordt bepaald door de manier waarop een toepassing wordt gebruikt. Wanneer er bijvoorbeeld één bericht per uur wordt verstuurd, kan een apparaat 5 jaar op 2 AA batterijen draaien. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om een batterijduur van 10 jaar te behalen.
06
Hoe zit het met de dekking van NB-IoT?
Al onze 4G antennes (meer dan 13.000) zenden ook NB-IoT uit. We zijn hiermee landelijk dekkend en kunnen zelf spreken over een unieke netwerkdichtheid.
07
Vanaf wanneer bieden jullie LTE-M aan?
Binnenkort starten we met het testen van LTE-M in Amsterdam, Capelle aan den IJssel en Den Haag. Na de zomervakantie gaan we meer vertellen over onze LTE-M plannen.

Pakketten & tarieven

01
Zijn simkaarten inbegrepen bij de pakketten?
Simkaarten zijn niet inbegrepen in onze pakketten. Met een pakket bestel je enkel een omgeving in ons IoT netwerk waarbinnen jij jouw project kunt configureren. Simkaarten kunnen los worden besteld.
02
Ik betaal per actieve device. Wanneer beschouwen jullie een device als actief?
We beschouwen een device als actief wanneer je deze hebt geregistreerd op ons netwerk door het IMEI-nummer in jouw pakket toe te voegen.
03
Kan ik op elk moment mijn pakket beëindigen?
Je kunt met een opzegtermijn van een maand op ieder moment je pakket beëindigen.
04
Hoeveel mb zit er in jullie pakketten?
NB-IoT is niet ontworpen als bandbreedte dienst of 'bit pipe'. We bieden dus geen databundels aan. NB-IoT is bedoeld voor kleine databerichtjes die af en toe over en weer worden verzonden. Op basis van netwerkcapaciteit en de gemiddelde NB-IoT toepassingen gaan wij uit van gemiddeld 120 berichten per dag (of 5 berichten per uur).
05
Wat als mijn device meer dan 120 berichten per dag verstuurt?
Ons IoT netwerk is klaar voor gebruik. Dat neemt niet weg dat NB-IoT een nieuwe technologie is dat zich de komende jaren gaat doorontwikkelen. Wij zien dit daarom nog steeds als een leerfase. Voor onze eerste generatie klanten brengen we geen kosten in rekening voor overmatig gebruik. Maar we sluiten niet uit dat we een keer contact met je opnemen wanneer een van jouw devices iets te enthousiast wordt. 😉
06
Tellen downlink berichten ook mee in de 120 berichten?
Ja, een downlink bericht telt ook mee als één van deze 120 berichten.

Aan de slag

01
Is er hardware voor NB-IoT beschikbaar?
Ja, de volgende modules zijn gecertificeerd voor gebruik op ons IoT netwerk: Quectel BC95-B8, U-Blox SARA N200, SARA-N210 en SARA-N211 en de Simcom SIM7000E.
02
Op welke band zit jullie NB-IoT netwerk?
Ons NB-IoT netwerk zit op band 8 (900Mhz).
03
Welke communicatieprotocollen kan ik gebruiken?
We ondersteunen op dit moment UDP en Neul Messaging (CoAP) als communicatieprotocollen tussen de modules en ons netwerk.
04
Hoe krijg ik de data van mijn IoT devices in mijn eigen back-end of cloudomgeving?
Ons IoT netwerk ondersteunt application binding waardoor je een http(s) adres als Callback URL kunt opgeven.
05
Hoe kan ik jullie bereiken voor hulp en ondersteuning?
Op ons forum kijken er meerdere experts mee en heb je vaak het snelst een antwoord. Maar je kunt ook mailen naar hi@iot.t-mobile.nl of tijdens kantoortijden bellen op 085-0022070. Gebruikers van onze Pilot (of groter) pakketten ontvangen ook een uitnodiging voor ons #slack-channel om direct met ons team te kunnen chatten.
06
Welke betaalmethoden bieden jullie aan?
Op dit moment bieden wij iDeal als betaalmethode aan.