Vele extra’s

Lokalisatie

Voor use cases als asset tracking zal op termijn netwerk based lokalisatie worden ondersteund door ons network. Dat betekent dat er bijvoorbeeld geen GPS sensor meer nodig is wat het energieverbruik en de kosten van het device reduceert. De lokalisatie zal worden ondersteund in verschillende gradaties van nauwkeurigheid. Het weten van de lokatie en het dekkingsgebied van de zendmast waarmee het device communiceert geeft de minste nauwkeurigheid, maar kan al voor vele use cases heel toereikend zijn. Zo weet je in veel gevallen in welk dorp of (deel van de) stad het device zich bevindt. Een hogere nauwkeurigheid wordt bereikt door lokalisatie op basis van driehoeksmeting tussen 3 of meerdere zendmasten. Deze laatste vorm van lokalisatie kan in veel gevallen het gebruik van een GPS sensor vervangen. De verwachting is dat in zo’n 2/3 van de gevallen een nauwkeurigheid van minder dan 50m kan worden gehaald. De nauwkeurigheid hangt in sterke mate af van de dichtheid van de zendmasten.

Het mooie van de techniek is dat het ook werkt als je device binnenshuis zou zijn en helemaal geen GPS zou kunnen ontvangen. Ons netwerk kan dan in toch een indicatie afgeven van de locatie. Het is niet geschikt om binnenshuis plaatsbepaling te doen (waar in het gebouw, welke verdieping werkt niet met netwerk based lokalisatie).

Non-IP

Ook het beperken van de hoeveelheid data die moet worden verstuurd, heeft een positief effect op het energieverbruik. Zo zal ons netwerk Non-IP gaan ondersteunen waardoor de hoeveelheid data verder wordt gereduceerd met 28 bytes (geen UDP en IP header nodig) en het versturen dus minder energie kost.

Uitgebreid sim portfolio

We ondersteunen meerdere simkaarten, verschillend kwaliteit en in formaat. Zo bieden we een basis sim en een industriële sim. De formaten die we aanbieden zijn de 4FF, 3FF, 2FF en MFF2. De laatste is een sim-on-chip en alleen beschikbaar als industriële sim.

E-sim

Op termijn zullen we E-SIM gaan ondersteunen. Zo kun je eenvoudig van operator wisselen zonder een simkaart te hoeven verwisselen. Vooral voor use cases waarbij het device niet makkelijk bereikbaar is of bij duizenden devices wil je niet ieder device van een nieuwe simkaart te hoeven voorzien, maar is het simpelweg een kwestie van een nieuw operator SIM-profiel uploaden naar je device. Een ander voordeel van de E-SIM is dat het device kleiner kan zijn. Er hoeft immers geen simkaart meer in.

Momenteel zijn de totale kosten voor een E-SIM nog heel hoog, vaak nog meer dan een gemiddeld LPWA IoT-device. Een E-SIM is niet van de mobiele operator, maar de E-SIM komt van een SIM leverancier. Dit betekent dat je voor E-SIM dan ook een contract moet hebben met de SIM leverancier voor het sim management om het SIM-profiel van je operator naar keuze op een later moment toe te voegen en op je device te krijgen. De verwachting is dat E-SIM eerst zijn introductie zal krijgen in de allernieuwste smartphones en bijhorende wearebles. Als de kosten laag genoeg worden van het E-SIM eco-systeem, dan zou het op den duur ook betaalbaar kunnen worden voor het gebruik in een NB-IoT oplossing.

DFOTA

Ondanks dat een LPWA network niet optimal is voor Firmware Over The Air (FOTA) updates door de lage bandbreedte zal in de het in de toekomst mogelijk zijn om de delta, ofwel het verschil in nieuwe versus de oude firmware, naar het device te sturen en deze  te updaten. Deze DFOTA functionaliteit moet ook door de radio module in het device worden ondersteund.

Roaming

NB-IoT is een internationale (3GPP) standaard en zodanig ontwikkeld dat deze door elke mobiele aanbieder wereldwijd kan worden ingezet. Binnen enkele jaren zal in de meeste landen een NB-IoT netwerk actief zijn, zodat jij verzekerd bent van een schaalbare toepassing van je IoT oplossing.

Er lopen al diverse initiatieven met verschillende operators en verschillende landen om roaming mogelijk te maken. Dit zal in eerste instantie mogelijk worden gemaakt voor het testen van pilots aangezien NB-IoT in veel landen nog niet volledig is uitgerold. Parallel zijn er al gesprekken met de GSMA en andere operators om de roaming afspraken te standaardiseren. Er is door ons moederbedrijf al positief getest met NB-IoT roaming tussen het T-Mobile Oostenrijk en Vodafone Spanje.