Dekking

Veel betere dekking dan GSM

Ons IoT netwerk maakt communicatie van kleine hoeveelheden data over grote afstand mogelijk. Ten opzichte van GSM (2G, 3G en 4G) heb je met NB-IoT een 10x betere dekking. Zo is er ook dekking op moeilijk bereikbare plekken, zoals (in sommige gevallen selfs) onder de grond. 

Deze goede dekking wordt onder andere bereikt door een hoge vermogensdichtheid, doordat radio transmissies geconcentreerd zijn in een smalle bandbreedte van slechts 180 kHz. De Coverage Enhancement (CE) functionaliteit biedt bovendien de mogelijkheid om het verzenden van een bericht zo nodig te herhalen. Dit gaat dan wel ten koste van een lagere data rate en kan een effect hebben op de batterijduur. Er zijn 3 verschillende CE levels gedefinieerd. CE level 0 is gelijk aan de dekking bij GSM. CE level 1 is tot een 10 dB hogere gain en EC level 2 is tot een 20 dB hogere gain ten opzichte van GSM. 

Beste netwerk van Nederland

Ons netwerk is ons bestaansrecht. Zo hebben we al jaren het best geteste 4G netwerk in Nederland. We zijn ook de eerste met een landelijk dekkend IoT netwerk dat gebruik maakt van NB-IoT. 

Met meer dan 13.000 antenne’s, die elk met meer dan 10.000 apparaten een verbinding kunnen aangaan, kunnen we jou het best dekkende NB-IoT netwerk van Nederland bieden. In het verleden beschikten we alleen over 1800 MHz, waardoor we voor een goede dekking veel meer masten moesten plaatsen dan de operators, die ook over 900 MHz beschikten. Nu beschikken we ook over 900 MHz, waar ook NB-IoT gebruikt van maakt, en hebben dus met de vele extra geplaatste masten veruit de hoogste dekking van alle operators in Nederland. Daar zijn we natuurlijk super trots op. Omdat de dekking van NB-IoT ook nog eens vele malen beter is dan GSM, werkt NB-IoT op veel plaatsen waar je telefoon geen bereik heeft.

Elke antenne kan meer dan 10.000 connected devices aan. Zie de kaart om de dekking te zien en wat de sterkte van het signaal betekent voor dekking indoor, outdoor en dus zelfs in sommige gevallen onder de grond.

Dekkingskaart

Dekking_Tekengebied 1 kopie 29

Roaming

NB-IoT is een internationale (3GPP) standaard en zodanig ontwikkeld dat deze door elke mobiele aanbieder wereldwijd kan worden ingezet. Binnen enkele jaren zal in de meeste landen een NB-IoT netwerk actief zijn, zodat jij verzekerd bent van een schaalbare toepassing van je IoT oplossing.

Er lopen al diverse initiatieven met verschillende operators en verschillende landen om roaming mogelijk te maken. Dit zal in eerste instantie mogelijk worden gemaakt voor het testen van pilots aangezien NB-IoT in veel landen nog niet volledig is uitgerold. Parallel zijn er al gesprekken met de GSMA en andere operators om de roaming afspraken te standaardiseren. Er is door ons moederbedrijf al positief getest met NB-IoT roaming tussen het T-Mobile Oostenrijk en Vodafone Spanje.