Slimme sensoren in het wegdek

BAM Infra, Nowi en T-Mobile hebben slimme temperatuursensoren geplaatst in het wegennet van de Gemeente Amsterdam en het Havenbedrijf Amsterdam. De sensoren vertellen wanneer het asfalt koud wordt en geven een signaal door wanneer het gaat vriezen. Visuele inspecties zijn dan overbodig en er wordt alleen zout gestrooid daar waar het nodig is.

‘Plug and forget’

De geplaatste sensoren van Nowi zijn ‘plug and forget’ sensoren. Simon van der Jagt van Nowi legt uit: “de sensor voedt zich met de ongebruikte signalen van WiFi, 4G en GSM en kent daardoor een lange houdbaarheid. Je hoeft niet meer te denken over onderhoud of vervanging. Je kunt hem in feite gewoon vergeten.”

Een cruciaal ingrediënt voor deze slimme sensoren is ons nieuwe IoT netwerk met NarrowBand technologie. Sensoren wisselen hiermee data uit met een heel laag stroomverbruik en vanaf de meest ontoegankelijke plekken, zoals in het wegdek.

Voordelen van slim asfalt

Veel gerichter strooien dan nu mogelijk is – daar zit de meerwaarde voor BAM Infra. “In de huidige situatie hebben we twee meetstations in Amsterdam en op basis van waarden die daar worden gemeten, wordt bepaald of er in heel Amsterdam wordt gestrooid. Dat is een vrij grove schatting.”

Dankzij het slimme asfalt is het voor hen mogelijk om onderhoud plaats te laten vinden op basis van data en data-analyse. ‘Digital Asset Management’ noemen ze dat en dit is een mooi voorbeeld.