Containers slimmer beveiligen

Containers slimmer beveiligen

Vorig jaar werd er 38.000 kilo cocaïne onderschept, de helft bestemd voor Europa. Het gros daarvan zat verstopt in goederencontainers van nietsvermoedende exporteurs. Sinds jaar en dag zijn smokkelaars een plaag voor de internationale transportsector. Gek genoeg is de verdedigingsstrategie al dertig jaar nagenoeg ongewijzigd. Daar komt nu verandering in. Wie in de toekomst een smokkelaar nijdig wil maken, hoeft maar één woord te zeggen: Babbler.

Itude Mobile werkt al jaren samen met T-Mobile. Het Utrechtse bedrijf ontwikkelt innovatieve IT applicaties voor opdrachtgevers in de logistieke en financiële sector. Eerst vooral voor mobile, maar de laatste twee jaar steeds meer voor het Internet of Things.

Het IoT team van T-Mobile haalt Itude er graag bij als ondernemers aankloppen met goede ideeën voor IoT toepassingen, maar dit keer kwam het idee van Itude zelf. Voordat we het uitleggen, heb je een beetje voorkennis nodig over onze illustere vriend ‘de smokkelaar’.

Hoe de smokkelaar smokkelt

Het gros van de smokkelwaar lift stiekem mee in zeecontainers. Ergens in de haven, of het traject daarvoor, breekt de smokkelaar in in de container en verstopt er zijn illegale waar. In de haven van bestemming halen zijn handlangers het er weer uit.

Dit onzuivere fenomeen kost de transportsector – naast veel extra moeite en stress – een aardige duit. Denk aan hogere verzekeringspremies, maar ook aan vertragingen door controles en schade aan het exterieur en de inhoud van containers.

Om de smokkelaars buiten de (container)deur te houden, wordt sinds jaar en dag gebruik gemaakt van een high security seal (HSS), een soort stalen tie-wrap tussen beide containerdeuren. Iedereen in de sector weet dat de HSS een beveiliging van niks is. Er zijn talloze manieren om de seal te openen. Bovendien kun je altijd nog een gat in de container zagen. Daarom zijn er ook overal inspecties, wat natuurlijk weer voor vertragingen en inefficiëntie zorgt. Toch is dit systeem al dertig jaar de norm.

Slimme hockeypuck

Robin Puthli is medeoprichter van Itude Mobile. In zijn werk voor de logistieke sector was hij het smokkelprobleem en haar halfbakken oplossing al vaak tegengekomen. Dat kan beter, was de overtuiging op de burelen van Itude. Met de komst van NarrowBand IoT ontvouwde zich een plan waar smokkelaars zich wel eens flink op kunnen stukbijten: de Babbler. Puthli pakt hem erbij: “Kijk, hier, een soort hockeypuck, maar dan een slimme.

De Babbler wordt voor het sluiten van de containerdeuren aan de binnenkant bevestigd en geactiveerd met een app op de telefoon. Vanaf dat moment wordt iedere inbreuk op de container gedetecteerd. Puthli somt op: “De sensoren in de Babbler meten licht, temperatuur, schokken, beweging en het magnetisch veld. Als iemand in Zuid-Amerika de scharnieren van de containerdeuren verwijdert, krijgen we hier een melding. Na verzegeling komt niemand de container binnen, zonder dat de Babbler het merkt.”

Wachten op een netwerk

Wie zich afvraagt waarom het ei van Columbus niet eerder werd bedacht: het kon niet. Afgelegen havendepots, diep in de buik van containerschepen – de Babbler moet haar sensordata vanaf de gekste plekken kunnen versturen. Dat lukt niet met 4G.

Het grote wachten was op het uitrollen van NarrowBand IoT. NB-IoT heeft een zeldzaam laag stroomverbruik en een extreem goed bereik. T-Mobile biedt als een van de eerste in Nederland landelijke dekking en was nauw betrokken bij de plannen van Itude.

Puthli: “Het IoT team van T-Mobile heeft een unieke werkwijze die heel goed past bij de fase waarin IoT zich nu bevindt. IoT is gigantisch hard in ontwikkeling, maar ook nieuw. We leren terwijl we het doen en daar staat T-Mobile opvallend open en realistisch in. Je verwacht bij een grote telecomprovider een heel gepolijst verhaal, maar het IoT team van T-Mobile is vooral heel realistisch en benaderbaar. Samen zoeken we het uit, is het motto. En dat werkt bijzonder prettig en goed, juist ook voor kleinere partijen die niet meteen 10.000 simkaarten nodig hebben.

Alles slim… en snel ook

Met IoT van T-Mobile loopt Nederland wel een beetje voor op de troepen. Wereldwijd zijn er nog wat gaten in het NB-IoT netwerk. Puthli verwacht dat die uiterlijk in 2019 zijn gedicht.

“Het tempo waarin IoT zich ontwikkelt, is schrikbarend hoog. We waren er ook bij toen mobile uit de startblokken kwam, maar dit gaat veel sneller dan met de smartphone. Mensen lijken niet eens op te kijken van de ontwikkelingen. Ineens hebben we een slimme thermostaat, smartwatches, automatische zonwering, een app om onze e-bike te vinden.”

Toch staan we wat Puthli betreft nog maar aan het begin van de echte revolutie. Hoe die eruit ziet? “Het is altijd anders dan je verwacht. Wie had kunnen voorspellen wat we nu allemaal met smartphones doen? Hele industrieën werden erdoor verrast.”

Puthli verwacht dat IoT net zo ingrijpend zal zijn. “Dit is technologie die de paradigma’s doet verschuiven. Oude verdienmodellen gaan onderuit. Nieuwe komen op. Wie het een beetje wil voorspellen, kijkt naar dat laatste. Wat kan slimmer en effectiever met IoT en kun je geld mee verdienen? Dat is de hamvraag.”